انواع فرش دستباف از نظر منطقه و شهر
انواع فرش دستباف ایرانی را بشناسید! فرش دستباف یکی از اصیل ترین اثار هنری ایران از قدیم الایام تا به حال می باشد. این اثر در شهر ها و مناطق مختلف کشور ما، ایران، بافته می شود که هر کدام از مناطق با توجه به اقلیم ، فرهنگ و رسومی که دارند، طرح ها و رنگ های مختلفی را در طراحی و بافت فرش دستباف به کار می برند. درادامه به معرفی مشهور ترین آنها می پردازیم .
فرش دستباف کاشان
زیبایی طراحی، کیفیت بالا و رنگ بندی های اصیل فرش های کاشان ، موجب شده که فرش های این شهر یکی از برترین انواع فرش های ایرانی، در جهان شناخته شود. در معاصر در نقشه فرش کاشان، اغلب از نقشه لچک و ترنج استفاده میشود که به آن لچک و ترنج شاه عباسی هم می گویند.کاشان که از دیر باز مهد فرهنگ و علم بوده و شخصیت های علمی و هنری زیادی را به خود دیده، امروزه هم هنرمندان شناخته شده ای به ویژه در طراحی نقشه و طرح های فرش دستباف دارد. از مشهور ترین این افراد می توان جناب آقای تقدیسی و جناب آقای معرفتی را نام برد که طراح نقشه قالی کاشان هستند. بازرگانی فرش دستباف کاشان پاسبان زاده، یکی از معروف ترین و با سابقه ترین تولید کنندگان فرش کاشان، با بیش از نیم قرن تجربه می باشد. به شما پیشنهاد میکنیم تا با مراجعه به صفحه خرید فرش دستباف کاشان ، از طرح ها و نقش های این فرش لذت ببرید .
فرش دستباف کرمان
یکی از پرکار ترین و شلوغ ترین انواع فرش دستباف ایران که طبیعت گرا و پر از نقش مایه های ریز در آن است ، فرش دستباف کرمان می باشد. معروف ترین طرح های این فرش عبارتند از : درختی، قاب قرآنی، واگیره ای، تصویری، سبزیکار، افشان و …. .معروف ترین طرح قالی کرمان ، گلدانی نام دارد که یکی از شاهکار های قالی بافی در دوران صفوی می باشد.
فرش دستباف تبریز
شهرت و آوازه فرش های تبریز در سراسر جهان پیچیده است. این فرش ها در کلکسیون ها و موزه های جهان نگه داری می شود.فرش تبریز با تنوع بالای نقشه در طرح های مختلف بافته می شود. این فرش ها در نهایت دقت و ظرافت بافته می شوند. چله کشی فرش تبریز معمولا با پنبه یا ابریشم انجام می شود، البته گهگاهی و به ندرت با پشم هم چله کشی این فرش را انجام می دهند. همچنین بافت فرش تبریز اکثرا با ابریشم یا پشم انجام می شود.
فرش دستباف اصفهان
لچک و ترنج ساختار اصلی اکثر فرش های اصفهان است. در این فرش طرح هایی با گل و برگ ختایی مشاهده می شود. همچنین طرح های کاشی کاری های ساختمان های دوران صفویه نیز در این فرش بکار رفته. از دیگر ویژگی هایی که در این اثر مشاهده می شود می توان به قندیل(به جای سر ترنج)، رنگ های سنتی ( مثل لاکی) و استفاده از خاتم و مینیاتور مشاهده کرد.
انواع فرش دستباف از نظر ابعاد
برخی از رایجترین ابعاد فرش دستباف شامل موارد زیر است:
- فرش 3 متری (2×1.5 متر): این نوع فرشها برای فضاهای کوچک و متوسط مانند اتاق خواب، ورودی خانه یا زیر میز ناهارخوری مناسب است. فرش 3 متری با ابعاد کوچک و جمعوجور، جلوهای گرم و صمیمی به فضا میبخشد و به راحتی در دکوراسیونهای مختلف جای میگیرد.
- فرش 6 متری (3×2 متر): فرشهای دستباف 6 متری یکی از محبوبترین اندازهها برای استفاده در اتاقهای نشیمن و پذیرایی است. این ابعاد نهتنها فضای بیشتری را پوشش میدهد، بلکه امکان استفاده از آن در ترکیب با مبلمانهای بزرگتر را نیز فراهم میکند. این فرشها تعادل خوبی بین زیبایی و کارایی ایجاد میکنند.
- فرش 9 متری (3.5×2.5 متر): این ابعاد فرش دستباف برای فضاهای بزرگتر مانند سالنهای پذیرایی بزرگ یا اتاقهای نشیمن مجلل مناسب است. فرش 9 متری دستباف با پوشش بیشتر، حس یگانگی و انسجام بیشتری به دکوراسیون داخلی میبخشد.
- فرش 12 متری (4×3 متر): فرشهای 12 متری بهترین انتخاب برای سالنهای بزرگ و فضاهای باز هستند. این ابعاد فرش به طور کامل کف اتاق را پوشش داده و محیطی لوکس و مجلل ایجاد میکند.
انتخاب ابعاد مناسب فرش دستباف بستگی به اندازه فضا و نوع دکوراسیون دارد.
فرش های دستباف چه ساختار هایی دارند؟
به طور کلی انواع فرش دستباف از نظر ساختار به دو دسته فرش مدرن و کلاسیک تقسیم بندی می شود. البته لازم است که بدانید این تقسیم بندی برای فرش های ماشینی نیز به کار می رود. در ادامه به معرفی این دو دسته بندی می پردازیم.
- فرش دستباف مدرن : در این نوع فرش ها ، اصول اولیه بافت فرش دستباف با تغییرات کمی رعایت شده و تغییرات عمده آن مربوط به نوع طراحی، رنگ ها، شکل ظاهری و اندکی تغییر هم در مواد اولیه آن، می باشد. در طرح و نقش فرش های دستباف مدرن اغلب از نقش های ریز و مینیمال استفاده می شود. این نقش ها دارای اشکال هندسی حجیم و ساده است که با فاصله زیادی از هم قرار گرفته اند.
- فرش دستباف کلاسیک : فرش هایی که طبق روش ها، اصول و قواعد و طرح و نقش های رایج قدیم بافته می شوند را فرش کلاسیک می گویند. این نوع فرش رنگ های ملایم با تنوع گسترده ای دارد. فرش های موجود در فروشگاه ما اکثرا جزو فرش های دستباف کلاسیک هستند.
مواد اولیه انواع فرش دستباف چیست ؟
یک از مهم ترین مشخصه های انواع فرش دستباف ، جنس نخ و الیاف استفاده شده در بافت آن است. اگر شما هم قصد خرید فرش دستباف را دارید لازم است اطلاعاتی را در این رابطه داشته باشید . در ادامه خلاصه ای از دسته بندی فرش دستباف از نظر مواد اولیه و جنس الیاف را معرفی خواهیم کرد :
- فرش تمام ابریشم : فرش های دستبافی که الیاف استفاده شده در پرز و چله آن ابریشم باشد را تمام ابریشم می گویند. این فرش ها دارای زیبایی خیره کننده ای هستند، همچنین به خاطر جنس الیاف از قیمت بالایی برخوردار می باشند.
- فرش تمام پشمی : تمام اجزای این فرش که شامل پرز و تار و پود می باشد، از پشم حیوانات است. فرش های عشایری معمولا از این دسته فرش ها هستند. البته جالب است بدانید امروزه در بسیاری از فرش های دستبافت تار و پود از پنبه تشکیل شده و فقط پرزهای آن پشمی می باشد.
- فرش دستباف گل ابریشم : در این نوع فرش در نقش ها و دور حاشیه ها به جای اینکه پرز پیشمی استفاده شود، ابریشم به کار برده شده . البته معمولا چله این فرش ها نیز از ابریشم است.
- فرش کف ابریشم : این نوع فرش بر عکس نوع قبلی است، یعنی به جای اینکه نقش های آن ابریشمی و زمینه پشمی باشد، در زمینه آن از پرز ابریشم استفاده شده .
- فرش کرک ابریشم: این نوع فرش دارازی پرز کرکی و چله ابریشمی می باشد، البته گاهاً جنس چله فرش از پنبه یا همان کتان است .
- فرش سوف: پود به کار برده شده دراین فرش ضخیم و نازک است و پرز گل و بوته آن ارتفاع بلندتر دارد که به اصطلاح به آن پرزدار هم می گویند.
در این مقاله سعی کردیم تا دسته بندی های مختلفی از انواع فرش دستباف را به شما معرفی کنیم . امید است در آینده دسته بندی ها دیگری هم به آن اضافه و تقدیم نگاه شما کنیم. جهت اطلاع از آخرین بروزرسانی های مقالات و اطلاع از جدید ترین محصولات فرش دستباف کاشان، می توانید صفحه اینستاگرام فرش دستباف پاسبان زاده را دنبال کنید .